Betere studiekeuze en meer diploma's

Het behalen van een diploma opent deuren naar talloze kansen in het leven. Omdat we tieners breed laten kennismaken met alle mogelijke interessevelden en beroepen en hun talentontwikkeling stimuleren, kunnen we een aanzienlijke impact hebben op het succes van onze tieners. Door de tieners te helpen bij het ontdekken van hun passies en sterke punten, worden ze vooral intrinsiek gemotiveerd om hun studie serieuzer te nemen, af te maken en hierna doordachte carrièrekeuzes te maken. Deze benadering legt een stevige basis voor hun toekomstig succes en draagt bij aan een betere samenleving als geheel.

Zo gunnen we elke tiener om zijn/haar talent te vinden en dit talent (later) te kunnen inzetten in de samenleving: wat een winst voor de samenleving én de tiener betekent. TALim wil tieners van Limburg een $venster bieden op hun talenten en mogelijke toekomst(beroepen) en hen op die manier stimuleren in hun (school)loopbaan. Door hun eigen talenten beter te leren kennen, kunnen onze TALim-tieners ook betere keuzes maken in hun schoolcarrière. Op deze manier wil TALim de hoge vroegtijdige schooluitval in Limburg tegengaan.

 


 

Taal en zelfvertrouwen

Een speciale focus binnen de workshops ligt op taal. Taal en zelfvertrouwen zijn de sleutelcompetenties waar we bij TALim sterk op inzetten. Door te werken in kleinere groepen waken we erover dat de veiligheid en een sterke groepsdynamiek centraal staan. Onze toegewijde begeleiders en groepscoördinatoren besteden hier veel zorg aan. Op een spontane en doordachte manier moedigen we tieners wekelijks aan om in interactie te gaan. Pas wanneer je je goed en veilig voelt in de groep, ontstaat er een sfeer waarin iedereen zich durft uit te drukken. Daarom hebben we elke week een start- en evaluatiemoment in de groepjes ingebouwd. Ondanks dat 60% van onze tieners thuis Nederlands spreken, al dan niet in combinatie met een andere taal, blijven we hier sterk op inzetten omdat dit enkel hun leerkansen kan verhogen. Ook wanneer de kennis van het Nederlands al behoorlijk tot zeer goed is. Tijdens de contactmomenten met de tieners zijn er vaste momenten waarop tieners elkaar complimenten geven. Tot slot voeren de groepscoördinatoren ook individuele talent-interviews (in de zomerperiode) met ruimte voor evaluatie met ouder en tiener.


 

Impactmeting

Als universitaire partner vindt UHasselt het noodzakelijk om TALim aan te vullen met flankerend wetenschappelijk onderzoek dat het CIVIC effect van een dergelijk project mede in kaart brengt en dit in de vorm van een leerstoel.

Deze Leerstoel ‘Luc de Schepper’ is een doctoraatstraject en omvat drie onderzoeksstudies gericht op het evalueren van de impact van TALim. Deze studies richten zich op sociale impact zoals het ontdekken en ontwikkelen van talenten en het vergroten van hun sociaal netwerk, sociale aspiraties die gaan over beroepsprofielen of academische opleidingen in de toekomst en de educatieve impact op welbevinden in de onderwijscontext, leerprestaties en studieloopbaan. Ze maken gebruik van een mix van onderzoeksmethoden (kwalitatief, kwantitatief en participatief) om een holistisch begrip te krijgen van de effectiviteit van het programma. Belangrijk hierbij is de emancipatorische insteek van onderzoek om eigenaarschap en stem te geven aan de TALIM-jongeren, hun ouders en verdere netwerk om werkzame factoren in kaart te brengen.

Het onderzoek wordt geleid door Prof. dr. Elke Emmers, Prof. dr. Katrien Struyven en Luciano Pirson met betrokkenheid van andere organisaties en onderwijsinstellingen in Limburg.