TALim startte in 2021 als een pilootproject om de schooluitval in Limburg aan te pakken. Als eerste locatie kozen we voor tieners die in Genk wonen of er naar school gaan. Na het eerste succesvolle jaar werd in 2022 een tweede jaar opgericht en konden we uitbreiden naar Beringen om daar een eerste jaar te starten. In 2023 kwam er op beide locaties nog een groep bij en kijken we in 2024 uit naar onze eerste afgestudeerden in Genk, het derde jaar in Beringen en een uitbreiding naar Maasmechelen.
Maar daar stoppen onze plannen heus niet! We willen uitbreiden naar andere Limburgse gemeenten zodat alle jongeren de kans krijgen hun eigen talenten te ontdekken, ontwikkelen en te weten te komen wat ‘later’ allemaal kan inhouden. Voor hen gaat een wereld aan mogelijkheden open die we samen op deze driejarige reis mogen ontdekken. Doordat onze tieners hun eigen talenten beter kennen, kunnen ze ook betere keuzes maken in hun schoolloopbaan. Zo wil TALim de hoge schooluitval tegengaan.
Met TALim en alle mensen die ons hierin steunen, willen we iets aan de schooluitval doen. De gemeenten waar we het meest nodig zijn en waar we dus het meest impact kunnen hebben, zijn ons doel. We zijn ervan overtuigd dat jongeren met een breed wereldbeeld, een grote kennis van hun eigen talenten en mogelijke toekomst(beroepen) een gemotiveerde studiekeuze maken en veel meer kans hebben om te slagen omdat ze hier zélf voor gekozen hebben. We hebben namelijk samen dat toekomstbeeld samengesteld in een driejarig traject vol workshops, bedrijfsbezoeken en talent- en taalontwikkeling. Wij baseren ons hiervoor op het model van TADA in Brussel en de Nederlandse IMC weekendscholen waar cijfers o.a. aantonen dat hun werking een grote impact heeft op het tegengaan van vroegtijdige schoolverlaters.
Een van de sleutelcompetenties waar we met TALim sterk op inzetten, is taal en hoe je jezelf kan uitdrukken. Een belangrijke competentie voor nu én voor later. Op een spontane en doordachte manier, moedigen we tieners wekelijks aan in interactie te gaan.