Voor TALim is een goede band met de lagere scholen heel belangrijk. Wij gingen daarover in gesprek met Kris Salden, directeur van basisschool De Griffel in Maasmechelen, die met veel enthousiasme en passie vertelt over zijn school en zijn leerlingen. Kris is niet alleen als directeur betrokken bij TALim, maar ook af en toe als vrijwillige begeleider op zaterdagvoormiddag .
“Dat klopt”, aldus directeur Kris, “ Ik vind TALim een ontzettend waardevol initiatief en probeer Bram, de regioverantwoordelijke van TALim in Maasmechelen, te ondersteunen bij de opstart.”
Met succes: ondertussen is TALim goed ingebed in de lokale gemeenschap en komen er wekelijks zo’n 35 jongeren naar het eerste jaar van TALim, waaronder ook leerlingen van De Griffel.
“De Griffel is een typische citéschool” vertelt Kris ons,” Wij hebben een zeer diverse groep leerlingen , met een goede sociale mix. De cité is aan het veranderen: oudere bewoners overlijden of trekken weg terwijl jonge mensen graag naar onze buurt willen verhuizen.”
“Het gaat zeer goed met onze school” vertelt een trotse directeur “ Maar natuurlijk staan wij met onze leerlingen ook voor uitdagingen, dat kan niet anders. Wij hebben uiteraard leerlingen die komen uit kansarme gezinnen, weliswaar minder dan sommige andere scholen, en ervaren dat taal ook bij ons een groot probleem is. De minder goede kennis van het Nederlands beperkt toch de toekomstmogelijkheden van onze leerlingen. Vandaar dat ik tevreden ben met de vaststelling dat de jongeren bij TALim extra taal kunnen leren en er hun woordenschat uitbreiden met woorden die gerelateerd zijn aan de verschillende beroepen die ze leren kennen.”
Kris benadrukt dat TALim niet alleen om taalontwikkeling draait. “Wij staan in Maasmechelen en andere steden en gemeenten voor grote uitdagingen wat betreft schooluitval. TALim kan ons daarbij zeer goed helpen. Zo organiseren wij in onze school een “jobbeurs” voor de leerlingen van het 6de leerjaar. Daar leren ze een tiental beroepen kennen, bij TALim zijn er dat bijna 200. Wat minstens zo belangrijk is, is dat jongeren er zichzelf beter leren kennen waardoor ze beter kunnen bepalen wat ze willen bereiken in het leven. Dit heeft een grote invloed op hun motivatie en studiekeuze.”
Hij roept dan ook andere schooldirecteurs en leerkrachten op om hun leerlingen aan te moedigen voor de zaterdagschool van TALim. “TALim is niet alleen nuttig, het is echt een kans voor jongeren.’’
Wij hebben het nog even over de bijna historische site waarop de school is gelegen met heel veel herinneringen aan het mijnverleden waarna Kris ons nog een suggestie meegeeft : “Ik denk dat de werking en het doel van TALim nog niet voldoende bekend zijn in de lagere scholen. Ik zou willen voorstellen om zoveel mogelijk de directies en de leerkrachten, vooral die van 4de leerjaar, uit te nodigen op de zaterdagwerking. Zoals onlangs op de “Kijkdag” hier bij TALim- Maasmechelen. Laat ze kennismaken met de begeleiders en gastdocenten en ervaren hoe interessant en waardevol het allemaal is voor de jongeren. Dat zal vast nog meer steun en enthousiasme opwekken.”